Το ταξίδι στην ελληνική βιομηχανία ξεκίνησε…

18.01 έως 25.03.2018

Η έκθεση «160 χρόνια made in Greece. Βιομηχανία, πρωτοπορία, καινοτομία» άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό και μας καλείνα ανακαλύψουμε… αλλιώς την ελληνική βιομηχανία από το 1860 έως σήμερα. Με αφετηρία το σημείο απ’ όπου ξεκίνησαν όλα, το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας της χώρας, το εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας που συμπληρώνει 160 χρόνια λειτουργίας, ξεκινάμε το πολύχρωμο και συναρπαστικό ταξίδι μας στο παρελθόν, το παρόν αλλά και το μέλλον, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου.

Στις 3 ενότητες της έκθεσης «160 χρόνια madeinGreece», γνωρίζουμε βιομηχανίες που καινοτόμησαν στον κλάδο τους, που παρασκεύασαν πρωτότυπα προϊόντα ή έφεραν νέα προϊόντα στην Ελλάδα, που κατοχύρωσαν διεθνείς πατέντες και άλλες που ξεκίνησαν φιλόδοξα αλλά δεν τα κατάφεραν. Αναγνωρίζουμε εταιρείες που ξεκίνησαν τον 19οαιώνα και συνεχίζουν μέχρι και σήμερα. Παρακολουθούμε την εξέλιξη των βιομηχανικών πόλεων και τις βιομηχανίες που σχετίζονται με αυτές. Μα πάνω απ’ όλα, μέσα από… άκρως ενδιαφέρουσες παράλληλες ιστορίες, ανακαλύπτουμε τα πρόσωπα πίσω από τις βιομηχανίες, τους βιομήχανους και τους εργάτες, τους άντρες και τις γυναίκες που μπλέχτηκαν από νωρίς στα γρανάζια των μηχανών…

Πρώτη στάση: Μηχανουργείο. Δεύτερη: Αποθήκη. Περιηγούμαστε στις δύο αίθουσες της Τεχνόπολης και στο ιδιαίτερο στήσιμο που εμπνέεται από τις εμπορικές και κλαδικές εκθέσεις, με 8 χρώματα να κυριαρχούν, ένα για κάθε κλάδο της ελληνικής βιομηχανικής ανάπτυξης: μέταλλα, χημικά, οικοδομικά υλικά και ύλες, ενέργεια, τρόφιμα και ποτά, κλωστοϋφαντουργία και ένδυση, καπνός, ξύλο και έπιπλο. 100 βιομηχανίες παρελαύνουν μπροστά στα μάτια μας μέσα από 800 αντικείμενα, μηχανήματα, πρώτες ύλες, παραγόμενα προϊόντα, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, διαδραστικά παιχνίδια, προβολές και κρυμμένες πληροφορίες, για να καταλάβουμε πολύ γρήγορα ότι η βιομηχανία δεν είναι κάτι μακρινό, αλλά βρίσκεται καθημερινά δίπλα μας, μέσα στη ζωή μας…

Το ταξίδι μας όμως συνεχίζεται και στο προαύλιο του Μηχανουργείου… Το Σιδηρουργείοτου εργοστασίου φωταερίου μας διηγείται μια ιστορία για την ενέργεια, ενώ στο Νέο Υδαταέριο έχουμε την ευκαιρία να δούμε έργα νέων δημιουργών στην εικαστική έκθεση «Αεριόφως», μία σύμπραξη του Φυσικού Αερίου Αττικής με τον Όμιλο AKTOArtDesignκαι το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου.

Η εμπειρία μας στα «160 χρόνια madeinGreece» ολοκληρώνεται με διαδραστικές ξεναγήσεις από τους ανθρώπους του Μουσείου, παράλληλες εκδηλώσεις στο INNOVATHENSκαι εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μικρούς μας φίλους.

Το… αλλιώτικο ταξίδι μας στην ελληνική βιομηχανία ξεκινά! Είστε έτοιμοι για επιβίβαση;

*Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις εταιρείες που μας υποστηρίζουν: τους μεγάλους μας χορηγούς VIOHALCOΦυσικό Αέριο Αττικήςκαι Ε.Ι. Παπαδόπουλος Α.Ε., τον χορηγό μας Mytilineos, τους υποστηρικτές μας Όμιλο Εταιρειών Ηρακλής, μέλος του Ομίλου LaFarge, τα Ελληνικά Πετρέλαια,EskimoFGEuropeΦαρμακοβιομηχανία ΚΟΠΕΡ Α.Ε.και τον χορηγό του εκπαιδευτικού προγράμματος «160 χρόνια madeinGreeceKids edition» Όμιλο Τιτάν.

Πληροφορίες
Ημερομηνίες: 18 Ιανουαρίου έως 25 Μαρτίου 2018
Εγκαίνια: Πέμπτη 18 Ιανουαρίου, 19.00
Ωράριο λειτουργίας:
Τρίτη έως Παρασκευή, 12.00-20.00
Σάββατο & Κυριακή, 11.00-20.00
Αίθουσες: Μηχανουργείο, Αποθήκη, Σιδηρουργείο, Προαύλιο Μηχανουργείου

Εισιτήρια:
Γενική είσοδος: 4 ευρώ
Μειωμένο (Άνεργοι, μαθητές 6-18 ετών, φοιτητές): 2,5 ευρώ

Προπώληση:

Βρες τα «160 χρόνια madeinGreece» στο Facebookεδώ!
Δες το promo video της έκθεσης εδώ!

Παράλληλες εκδηλώσεις

15.02-22.03.2018

Κάθε Πέμπτη, το INNOVATHENSPoweredbySamsung, ο Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, παρουσιάζει μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων εμπνευσμένων από την έκθεση «160 χρόνια madeinGreece». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες, παρουσιάσεις, σεμινάρια και workshopsγια την ιστορία, τις καινοτομίες στην παραγωγή και στο managementβιομηχανικών μονάδων, το ανθρώπινο δυναμικό, τις σχέσεις κράτους και τραπεζών, την πολιτιστική επανάχρηση εργοστασίων στην Ελλάδα και όχι μόνο… Επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί, άνθρωποι της παραγωγής συζητούν, προβληματίζονται, μοιράζονται τις εμπειρίες τους, κάνουν μια αναδρομή στο παρελθόν της ελληνικής βιομηχανίας, αποτυπώνουν διαφορετικές όψεις της ανοίγοντας έναν διάλογο με το παρόν και το μέλλον.

Περισσότερες πληροφορίες: innovathens.gr

*Το αναλυτικό πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί σύντομα.

 

Εικαστική έκθεση «Αεριόφως»
18.01-25.03.2018

Η ιστορική διαδρομή του Φυσικού Αερίου Αττικής, δίνει έμπνευση σε νέους καλλιτέχνες, που δημιούργησαν έργα ειδικά για τον βιομηχανικό χώρο που αποτελεί μέρος του παλιού εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας. Τα έργα, που παρουσιάζονται στο Νέο Υδαταέριο, συνδιαλέγονται μεταξύ τους προκειμένου να αφηγηθούν αυτή τη διαδρομή και να καλύψουν όλο το εύρος της, από την ιστορία του παλιού εργοστασίου φωταερίου στο Γκάζι, στην αξιοποίηση νεότερων μορφών ενέργειας, όπως το φυσικό αέριο. «Αεριόφως» ονομάζεται η έκθεση που αποτελεί σύμπραξη του Φυσικού Αερίου Αττικής με τον εκπαιδευτικό Όμιλο ΑKTOArtDesign και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου.

Δημιουργική μάθηση

Τα «160 χρόνια madeinGreece» δεν έχουν σκοπό να αφήσουν τους μικρούς μας φίλους παραπονεμένους! Με αφορμή την έκθεση, προτείνουμε διαδραστικές ξεναγήσεις για μαθητές από 10 ετών και δύο απολαυστικά εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες 4-12 ετών. Κάνουμε μια βόλτα «Από το χωράφι… στο ράφι», αναρωτιόμαστε τι θυμάται ο πελτές από τη ζωή του ως ντομάτα, ποια είναι η ιστορία μιας κουβερτούρας που στέκεται περήφανη στο ράφι ενός σούπερ μάρκετ, ενώ παράλληλα ανακαλύπτουμε «Διαφημίσεις που άφησαν εποχή»!

Και τα Σαββατοκύριακα όμως το πρόγραμμα είναι πλούσιο!

Κάθε Κυριακή, από τον Ιανουάριο έως το Μάρτιο, έχουμε τα «160 χρόνια madeinGreeceKidsedition», μία ξεχωριστή σειρά εικαστικών εργαστηρίων για παιδιά 6-10 ετών, στην οποία πειραματιζόμαστε με υλικά, ζωγραφίζουμε, παίζουμε και φυσικά… διασκεδάζουμεσε ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέσα στην έκθεση!

Τις Κυριακές 4 και 11 Φεβρουαρίου, μαζί με τον πολυβραβευμένο animatorκαι mediaartistΜπάμπη Αλεξιάδη, γνωρίζουμε την τεχνική της κινούμενης εικόνας σε ένα μαγικό εργαστήριο animationπου εμπνέεται από την ελληνική βιομηχανία και την κλωστοϋφαντουργία, με τίτλο «Στην ανέμη τυλιγμένη». Χρησιμοποιούμε κλωστές, ράβουμε-ξηλώνουμε και δημιουργούμε κινούμενες «ζωγραφιές» που θα ζωντανέψουν μέσα από την τεχνική τουstopmotion.

Περισσότερες πληροφορίες: gasmuseum.gr

*Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «160 χρόνια madeinGreeceKidsedition» υποστηρίζει ο Όμιλος Τιτάν.

Shop

Το Industrial Gas Museum Shopσυνεργάζεται με Έλληνες σχεδιαστές, βιομηχανικούς designersκαι ελληνικές εταιρείες παραγωγής και παρουσιάζει το «160 χρόνια madeinGreece» officialmerchandise. Μολύβια, γόμες, pins, μαγνήτες, τετράδια, κούπες και totebagsείναι μερικά μόνο από τα είδη που θα μας ταξιδέψουν στην ιστορία της ελληνικής βιομηχανίας, θα μας θυμίσουν προϊόντα και διαφημίσεις που αγαπήσαμε και θα κρατήσουν τις αναμνήσεις μας από την έκθεση ζωντανές!

Στο Shopμας βρες ακόμα τον κατάλογο της έκθεσης «160 χρόνια madeinGreece» αλλά και το Toolbooks, το νέο μας projectσε συνεργασία με τους Studiolav! Ρώτησέ μας!

Συντελεστές

Επιστημονική επιμέλεια: Χριστίνα Αγριαντώνη
Ιστορική έρευνα: Γιάννης Στογιαννίδης
Μουσειολογική επιμέλεια: Μαρία Φλώρου & Δέσποινα Ανδριοπούλου
Αρχιτεκτονικός-Μουσειογραφικός σχεδιασμός: Ερατώ Κουτσουδάκη
Μουσειολογική επιμέλεια κειμένων: Θάλεια Σπυριδάκι
Οπτική ταυτότητα& Εικαστικός σχεδιασμός: picommunicationdesign
Projectmanagement: ομάδα Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου

*Ευχαριστούμε τη Διεύθυνση Μουσείου-Αρχείου της ΕΡΤ και το Ινστιτούτο Επικοινωνίας για την παραχώρηση φωτογραφικού υλικού.

Μάθε περισσότερα για την έκθεση στο νέο siteτου Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου.